ZASADY BEZPIECZEŃSTWA W OŚRODKU WCZASOWYM
ZWIĄZANE Z ZAGROŻENIEM COVID-19
Zdajemy sobie sprawę, jak ważne w obecnym czasie jest zachowanie wszystkich możliwych środków ostrożności, które mogą zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa SARS-CoV-2. Zdrowie naszych pracowników i klientów jest dla nas priorytetem, dlatego skupiamy się na zapewnieniu najwyższego poziomu higieny, dezynfekcji i bezpieczeństwa w nowej sytuacji.
Zapraszamy do zapoznania się z zasadami postępowania w czasie COVID-19 w określonych miejscach:
RECEPCJA
Przy stanowisku recepcyjnym może znajdować się tylko 1 Gość (lub osoby zamieszkujące wspólnie-rodzina)
Wyznaczyliśmy miejsca do zatrzymania się osób oczekujących na obsługę recepcji w odległościach co 2 metry
Goście są oddzieleni od pracownika recepcji przezroczystą przegrodą
Czas obsługi Gości ograniczyliśmy do minimum, zachowując przy tym kompleksową obsługę klienta
Pracownicy Recepcji obsługują Gości w maseczkach ochronnych
Zapewniamy nieograniczony dostęp do środków dezynfekujących dla Gości w holu recepcyjnym
Zachęcamy Gości do dezynfekcji rąk przed rozpoczęciem procesu meldunku
Blat recepcji, telefony, terminale płatnicze i inne powierzchnie ogólnodostępne są regularnie dezynfekowane przez pracowników recepcji
Podczas meldunku na prośbę Gości udzielimy wszelkich informacji o obowiązujących procedurach bezpieczeństwa w obiekcie .
Istnieje bezwzględny zakaz przebywania w pokoju oraz domku osób niezameldowanych
Zachęcamy Gości do rozliczeń bezgotówkowych, terminale dezynfekujemy po każdym użyciu
Na bieżąco dezynfekujemy klucze do pokoi oraz domków
Wietrzymy i dezynfekujemy całą przestrzeń Recepcji po wizycie Gości.
POKOJE
Każdy pokój oraz domek campingowy jest generalnie sprzątany i dezynfekowany, po wyjeździe Gości
Nasze procedury higieniczne przewidują dodatkowe dezynfekowanie ściśle określonych powierzchni i przedmiotów, które mogą być najczęściej dotykane w przestrzeni pokoju, takie jak np.: klamki, uchwyty, włączniki, piloty TV, armatura łazienkowa, itp.
Wietrzymy pokoje oraz domki campingowe po każdym pobycie przez co najmniej 30 minut
Pracownicy sprzątający pokój są wyposażeni w maseczki ochronne i rękawice jednorazowe.
STOŁÓWKA, KAWIARNIA
W aktualnym etapie stołówka funkcjonuje w ograniczonym zakresie. Wszystkie działania są zgodne z rozporządzeniami zaleceniami sanepidu / Ministerstwa Rozwoju / HACCP i procedurami wewnętrznymi obiektu:
Zapewniamy możliwość odbioru posiłków osobiście przez Gościa lub z możliwością dostawy w określonych godzinach do pokoju lub domku campingowego bez dodatkowej opłaty, w specjalnych jednorazowych pudełkach lub na zastawie stołowej pod przykryciem . Sztućce oraz zastawa stołowa będzie dokładnie wyparzana, każdorazowo po odebraniu jej z pokoju lub domku campingowego.
Wietrzymy i dezynfekujemy pomieszczenia w Stołówce przed i po posiłkach.
Przed wejściem do stołówki udostępniamy dozowniki z płynem dezynfekującym, a Gości prosimy o dezynfekcję rąk.
W przypadku stanu podgorączkowego i objawów chorobowych Gość nie może przebywać w stołówce
Pracownicy stołówki wykonują swoje obowiązki wyposażeni w maseczki ochronne oraz jednorazowe rękawiczki
Kucharze oraz pracownicy kuchni pracują w maseczkach ochronnych, jednorazowych rękawiczkach oraz czapkach kucharskich.
Na terenie kuchni i zaplecza gastronomicznego udostępniamy dozowniki z płynem dezynfekującym a pracownicy regularnie myją i dezynfekują ręce oraz swoje stanowiska pracy
Regularnie odkażamy całą przestrzeń kuchenną
We współpracy z dostawcami dbamy o bezpieczeństwo dostaw produktów do części kuchennych. Dostawcy mają obowiązek umyć, a następnie zdezynfekować ręce po wejściu na teren obiektu
Wszyscy Pracownicy, mający kontakt z żywnością, przestrzegają zasad: BHP, HACCP, dobrych praktyk higienicznych i produkcyjnych, każdy z nich korzysta z odzieży ochronnej takiej jak zmienne obuwie, czepki, rękawiczki, maseczki
POMIESZCZENIA OGÓLNODOSTĘPNE (recepcja, ciągi komunikacyjne, sanitariaty ogólnodostępne )
W miejscach ogólnodostępnych, w tym w recepcji, przed stołówką udostępniamy dozowniki z płynem dezynfekującym.
Wszystkie powierzchnie ogólnodostępne regularnie wietrzymy oraz dezynfekujemy.
W toaletach ogólnodostępnych umieściliśmy dozowniki z płynem dezynfekującym.
W każdej toalecie oraz przy każdym dozowniku umieściliśmy instrukcję mycia rąk, dezynfekowania rąk, zakładania i zdejmowania maseczek i rękawiczek ochronnych.
Ze szczególną dokładnością dezynfekujemy toalety, klamki, poręcze.
SALE ZAJĘĆ (Sale dydaktyczne, namioty)
Przy wejściu udostępniamy dozowniki z płynem dezynfekującym.
W salach zajęć mogą przebywać osoby w liczbie określonej 1 osoba na 4 m2 pow. sali. Na każdym wejściu do takiej sali znajduje się informacja dot. max liczby ludzi.
Osoby przebywające w sali zajęć powinny zachować odstęp 2 m.
Wszystkie powierzchnie ogólnodostępne regularnie dezynfekujemy w szczególności klamki, poręcze itd.
Pomieszczenia regularnie są przewietrzane.
PERSONEL OŚRODKA
Pracownicy zostali odpowiednio przeszkoleni z procedur i prewencji przed rozprzestrzenianiem się COVID-19. Przeprowadzamy szkolenia naszego Personelu w zakresie bezpieczeństwa i zaleceń Ministerstwa Zdrowia,
Wszyscy pracownicy bezwzględnie przestrzegają zasad pracy w maseczkach ochronnych, rękawiczkach jednorazowych
Każdy pracownik regularnie dezynfekuje swoje narzędzia pracy oraz dba o higienę i czystość rąk
W przypadku stanu podgorączkowego i objawów chorobowych, pracownik jest natychmiastowo oddelegowany do domu
Zapewniamy nieograniczony dostęp do płynu do dezynfekcji rąk dla pracowników w przestrzeniach dostępnych dla pracowników
Wprowadziliśmy dodatkową dezynfekcję przestrzeni wspólnych dla pracowników – kuchni, pomieszczeń socjalnych oraz magazynów
Zadbaliśmy o bezpieczne stanowiska pracy zachowując 2 metry odstępu, w przestrzeniach w których przebywają pracownicy